Account aanmakenX
StagePitch account aanmaken als:
Vergeet je cv, solliciteer met een filmpje (StagePitch in NRC Next)

Vergeet je cv, solliciteer met een filmpje (StagePitch in NRC Next)

Zie hier het artikel

Stages //

Vergeet je cv, solliciteer met een filmpje

Het stagebedrijf weet niet wat de student kan, de student weet niet wat hij moet doen. StagePitch helpt.

Nadat Pepijn Niesten stage had gelopen bij de Utrechtse Juristen Groep wist hij vooral wat hij niet zocht in een baan: dossiers opbouwen, kopiëren en de hele dag zitten lezen. Een stage kan tegenvallen. Studenten hebben grote dromen over ingewikkelde projecten en pasklare oplossingen in zes weken, maar bedrijven zijn soms vergeten dat er überhaupt een stagiair komt.

Die bedrijven hebben het sowieso niet makkelijk. Bied je een stageplek aan in crisistijd, krijg je honderden brieven van hypergemotiveerde stagiairs wier curriculum vitae harder glanst dan een vetplant. Eenmaal binnen blijkt die Harvard Module programmeren vaak beperkt tot wat basiskennis van Wikipedia.

De student weet niet wat hij moet doen, het bedrijf weet niet wat de student kan. Niesten wil beide problemen verhelpen. Hij richtte begin dit jaar met Kamiel Keeris StagePitch op. Een bedrijf plaatst een stage in de vorm van een probleemstelling op de site, de student reageert in zijn pitch bijvoorbeeld met een plan van aanpak. Dat kan ook een Word-bestand zijn, een filmpje, een site, beeld of gesproken tekst. En dat is het voordeel van StagePitch, legt Niesten uit: het selecteert een student veel concreter. Niesten: „Andere stagesites werken met cv's en motivatiebrieven, daar kun je niet echt uithalen wat een student kan. Wij plaatsen een extra filter. Want de ongemotiveerde student zal zich niet genoeg in een probleem verdiepen om met een creatieve oplossing te komen."

Dat is niet alleen handig voor het bedrijf, maar ook voor de student, denkt Niesten. Strengere prestatienormen, slinkende studiefinanciering en weinig baankans bij afstuderen maken een geslaagde stage steeds belangrijker. Of een stage eindigt met een aanbeveling waarop je bij een sollicitatie graag terugkomt, is vaak afhankelijk van de opdracht, zegt Niesten. De kans is nu eenmaal groter dat er iets wordt gedaan met je verslag als je stageopdracht een probleem is dat echt bestaat. Studenten technische bedrijfskunde van de Hogeschool Utrecht krijgen al automatisch bericht over stages op de site, in de toekomst wil StagePitch ook samenwerkingsverbanden met andere onderwijsinstellingen aangaan. Tot nu toe hebben zich tientallen studenten gemeld bij StagePitch en zo'n twintig bedrijven, waaronder Paylogic. Het is nu vier keer tot een match gekomen. Niesten: „De meeste studenten gaan in september stage lopen. Het zou mooi zijn als we voor die rond de vijftig studenten plaatsen."

ROLINDE HOORNTJE