Tips voor het schrijven van een goede pitch
Plan van aanpak
Maak een duidelijk plan van aanpak (bij veel studies heet dit een Project Initiatie Document). Dit document geeft jezelf, het bedrijf en je studie een goede houvast.
Werk gestructureerd
Werk gestructureerd en verdeel je idee in verschillende tussenkopjes.
Beoordelingscriteria
Kijk goed of je pitch voldoet aan de beoordelingscriteria die het bedrijf aan je stelt.
Indeling
Uiteraard ben je vrij om je pitch in te delen zoals je wilt. Wel is het aan te raden om een logische opbouw te hanteren waarin duidelijk wordt hoe je het probleem oplost en waarom het bedrijf er iets aan heeft.
Uitwerking
Denk niet te lang na over je Pitch. Het is een eerste idee, wat je later gaat uitwerken tijdens een stage of een project. Het kan uiteraard mogelijk zijn dat je tijdens jouw stage/project erachter komt dat het niet haalbaar bleek te zijn. Dit is ook een conclusie waar een bedrijf iets aan heeft!
Maak een uitdagende trigger!
Dit is de eerste zin die een bedrijf te lezen krijgt, en vaak wordt hierop al geselecteerd.
Motivatie
Zorg ervoor dat je in jouw pitch ook duidelijk jouw motivatie vermeld. Hiermee maak je duidelijk waarom juist jij deze opdracht zou moeten krijgen. Ook weet het bedrijf dan beter wat je bezighoudt en of je past binnen een organisatie.
Lengte
Maak de pitch niet te lang. Een goede Pitch is maximaal twee A4'tjes, maar kan vaak een stuk korter zijn. Je weet nog niet alle achtergrondinformatie van een bedrijf. Het gaat tijdens de pitchfase voornamelijk om je idee!
Videopitch
Als je een VideoPitch maakt, is het gemakkelijk om je idee eerst uit te schrijven. Zorg dat je het op een manier vertelt alsof het een goed verhaal is.
VideoPitch Tips
Bij videopitchen let dan ook goed op:
- Lichtinval: Zorg dat er niet te veel licht achter je is, hierdoor ben je niet goed te zien.
- Kleding: Zorg dat je er goed en verzorgd uitziet tijdens het maken van een videopitch.
- Omgeving: Zoek een rustige plek zodat je niet gestoord wordt door je omgeving. Schakel je mobiele telefoon uit.
- Spreken: Spreek langzaam en duidelijk en laat eventueel je videopitch aan anderen zien om erachter te komen of je goed verstaanbaar bent. Hiermee zorg je ook dat inhoudelijke onduidelijkheden aan het licht komen.