Account aanmakenX
StagePitch account aanmaken als:
Throw Out Your Resume - Weg met jouw CV

Throw Out Your Resume - Weg met jouw CV

Alles wat je op school hebt geleerd over het solliciteren naar een baan is verkeerd!

Universiteiten en hogescholen lopen 10 jaar achter de feiten aan. Ze leren je hoe je moet solliciteren bij grote onderneming gebaseerd op beleid dat geschreven is in de jaren '90. Je wilt niet werken voor zulke logge, trage bedrijven. Je bent jong en zoekt spanning. Je wilt werken voor jonge, veelbelovende bedrijven. Jij wilt werken bij een startup. Laten we dus beginnen de slechte gewoonten die je hebt geleerd te vervangen door betere.

VOORWERK: Dus, bent u op zoek naar een baan.

Een woord van wijsheid – stuur je sollicitatie niet naar een honderdtal bedrijven, maak in plaats daarvan een lijst van bedrijven die je echt interessant vindt. Wees specifiek in de bedrijven die je zoekt. Maak een selectie door na te gaan wat echt je interesses, doelen en vaardigheden zijn. Je zult uiteindelijk aanzienlijke hoeveelheid tijd bij het bedrijf doorbrengen, dus vind er een die bij je past.

Doe onderzoek naar deze bedrijven, praat met mensen, gebruik je netwerk, reik uit naar (oude) vrienden en familie, niet alle vacatures worden immers online geplaatst. Praat ook met mensen binnen het bedrijf, ontdek alles wat je kunt over de baan die je wilt: wat ze zoeken en hoe het is om daar te werken. Al deze vragen zullen je helpen te beslissen of dit de juiste plek voor jou is of niet.

DE SOLLICITANT: Als je niet anders bent, ben je saai.

Nu je van alles weet over elk van de bedrijven waar je zou willen werken, ga je nadenken over manieren om een goede, originele indruk achter te laten. Elk bedrijf is anders, en jouw sollicitatie zou dat ook moeten zijn. Kijk naar hun kernwaarden, presenteer je op een aansprekende wijze die bij hun waarden aansluit.

Ben niet saai. De meeste sollicitaties die bedrijven ontvangen bevatten een CV met een begeleidende sollicitatiebrief, maar er is geen regel die zegt dat jij dat ook moet doen. Verras hen door eens anders te solliciteren dan gebruikelijk: met videopitch, een lied wat je hebt geschreven, of een verrassend uitziende sollicitatiebrief in een gek formaat, met rare kleuren of een poster. Je hebt ongeveer 15 seconden om de aandacht te grijpen van de persoon die de sollicitaties moet beoordelen. Onderscheid jezelf!

PORTFOLIO: Laat zien wat je in je vrijetijd doet

Werk aan projecten in je vrije tijd. Dit toont enthousiasme. Creëer een bibliotheek of portfolio van verschillende projecten waar je mee bezig bent (geweest). De vaardigheid om samen te kunnen werken in een team is goud waard. Wanneer je dit kunt laten zien door middel van de projecten waaraan je hebt gewerkt ben je al een stap verder.

HET TELEFOONTJE: Je bent voorbij de screening, briljant!

Maar je bent nog steeds niet in de buurt van een baan. Het nut van een telefonisch interview is om mensen te screenen alvorens hen in persoon te ontmoeten. Recruiters willen ervoor zorgen dat de mensen die ze uitnodigen voor een gesprek op zijn minst enthousiast en gepassioneerd zijn en het juiste vaardigheidsniveau hebben voor de baan.

Vind de balans tussen net genoeg spreken en te veel. Als de interviewer “off topic” gaat, volg je de “flow” van het gesprek, maar ben je ervan bewust dat dit wél de mogelijkheid is om een ​​onvergetelijke indruk achter te laten. Als je echt interessante of nuttige vragen hebt, stel ze dan, maar stel geen vragen puur om “het stellen van vragen”. Het is echt geen “deal breaker”.

HET GESPREK: Goed gedaan, ze willen je eidelijk ontmoeten.

Dit betekent dat ze geïnteresseerd zijn in je, ze willen met je praten, horen over je ervaringen en zien hoe je face to face bent. Ja, het is cliché... maar ontspan, wees jezelf. Je moet niet geforceerd vragen gaan oefenen in de spiegel de avond van tevoren, je zult jezelf waarschijnlijk gek draaien.

Kom niet al een half uur voor het interview opdraven, 3-5 minuten ervoor perfect is. De volgende dingen zijn logisch, maar we willen ze graag nóg eens benadrukken: kleed je in overeenstemming met de cultuur van het bedrijf, glimlach, maak oogcontact, ben je bewust van jouw lichaamstaal en wees aangenaam. Als je spreekt, ben gepassioneerd over je leven en de dingen die je hebt gedaan. Ben aanwezig tijdens het interview, stel vragen, luister en schakel actief met de interviewer mee.

Het interview is geen moment om jouw universitaire of hogeschool prestaties herhalen. Overdrijf niet. Geweldig, je hebt tienen gehaald en je hebt een aanbevelingsbrief... niemand geeft er iets om. Als je niet jezelf, ontspannen en comfortabel kan zijn in het gesprek vergeet het dan maar. Probeer een goede balans te vinden tussen ontspannen en enthousiast.

HET AANBOD / DE AFWIJZING

Wow, een aanbod!

Gefeliciteerd, je hebt een baan. Als je ook opzoek bent naar een andere baan, houdt dan de communicatie open, het is niet erg om een ​​paar dagen te nemen om erover na te denken, maar, laat wat van je horen, laat niemand in het ongewisse.

Oh nee, een afwijzing.

Als je dit overkomt, ga niet bij de pakken neerzitten. Een afwijzing is een belangrijk onderdeel van het proces. Als je alle stappen in dit proces hebt gevolgd, is er niets wat je anders kon doen en niets wat je beter had kunnen doen... je bent gewoon niet degene voor die organisatie.

Indien het besluit afwijzend is, neem de afwijzing beleefd op, wens hen veel succes met de rest van het selectieproces. Er is geen reden om verontwaardigd of boos te reageren. Dat zou de recruiters alleen maar bevestigen dat het een juiste beslissing was om je niet aan te nemen. Vergeet niet dat de recruiter het niet op jou gemunt heeft. Hij zou graag iedereen gelukkig willen maken, maar dat is niet altijd mogelijk. Indien de afwijzing goed wordt genomen is er altijd de mogelijkheid voor een heroverweging in de toekomst.

Het is prima om nieuwsgierig te zijn over waarom je niet werd aangenomen, en om feedback te vragen. Vraag echter alleen om feedback als je ook een gesprek hebt gehad. Als je niet eerder een telefoontje hebt ontvangen, respecteer dan de beslissing en ga verder. Borst op en vooruit.

Met speciale dank aan / With special thanks to: http://throw-out-your-resume.com/